Левкой: особливості посадки та догляду за рослиною - Smak.ua

Левкой: особливості посадки та догляду за рослиною

Ділимося з вами секретами вирощування цієї чудової квітки.
Левкой: особливості посадки та догляду за рослиною - Smak.ua

Левкой або матіола (з грецької «біла фіалка») - одно-, дво- та багаторічна трав'яниста рослина або напівчагарник заввишки від 20 до 80 см. Поширена в Африці, Південній Європі та районах Азії. Налічує близько 50 видів. Відрізняється білими, рожевими, брудно-жовтими або ліловими квітками, простими чи махровими, які зібрані в колосовидні або гроновидні суцвіття. Цвіте зазвичай з червня по листопад. Плід левкою представлений стручком, в якому міститься вузькокриле і плоске насіння. Більшість левкоїв є чудовими медоносами.

Читай также: Весенние работы в саду: что и как?

Як вирощувати левкой з насіння

Спочатку посівний матеріал замочують у воді для набухання. Далі загортають у вологу марлю та ховають у холодильнику для стратифікації. Розсаду сіють у кінці березня чи на початку квітня. Для цього використовують контейнери або ящики з вологим субстратом, який складається з піску й дернової землі (1:3). Насіння викладають не сильно густо, з проміжками, на глибину 0,5 см. Далі розсадну посудину прикривають поліетиленом та ставлять у темне місце з температурой 20-22 градуси. Перші сходи можна побачити вже за 4-5 днів, хоча буває, що потрібно очікувати десь 2 тижні.

Як доглядати за розсадою

Як тільки матіола зійде, з неї знімають покриття. Рослину переносять під яскраве розсіяне світло, проте температуру в приміщенні знижують до 10-12 градусів тепла. Також можна виставити квітку на зашитий балкон або неопалювану веранду. Через кілька днів квітку поливають, а через 10-12 днів після проростання насіння сіянці пікірують в окремі горщики з дренажними отворами і ґрунтом, що складається з піску (одна частина), листової і дернової землі (по дві частини кожної). Для зміцнення корневої системи можна додати трохи гідрогелю.

Середньоквітучі та пізні сорти левкоїв можна пікірувати просто у відкритий ґрунт. Для цього їх підживлюють розчином, який складається з  0,1 г сірчанокислого цинку і сірчанокислого марганцю та по 0,3 г мідного купоросу і борної кислоти на 1 л води. Зазначимо, що перед висадкой у відкритий ґрунт рослини треба підготувати: ненадовго відчиняйте кватирку, поступово збільшуючи сеанс. Так квітки будуть вже загартовані. Гартувальні процедури треба починати за 10 або 12 днів до висадки сіянців.

Читай также: Правильная обрезка лаванды и вересковых

Посадка у відкритий ґрунт

Вона здійснюється у кінці травня в похмурий день або ближче до вечора. Не можна висаджувати рослину там, де раніше росли Хрестоцвіти, також з такої ділянки не можна брати землю для розсади, інашке матіола захворіє чорною ніжкою. Обирайте добре освітлену, дреновану ділянку зі слабколужним або нейтральної реакції ґрунтом. Краще за все – це дерново-супіщаний або дерново-суглинний. Удобрювати потрібно лише в тому випадку, якщо ділянка занадто виснажена.

Дл того, щоб розсада гарно прижилась, її висаджують в залиті водою ямки, потім їх добре ущільнюють.  Одностеблові і низькорослі сорти садять на відстані 15-20 см один від одного, між саджанцями високих і гіллястих сортів має бути відстань 25-30 см.

Як доглядати за рослиною

Матіола вимагає помірного зволоження, не можна допускати зневоднення, але й сильне перезволоження для неї шкідливе. Потрібно своєчасно прополювати і розпушувати ділянку. З органічних добрив можна використовувати золу та комплексно-мінеральні добрива. Цікаво, що левкой багаторічний у рік посадки не вимагає мульчування ділянки.

Розмноження левкою

Він розмножується насінням. Проте деякі види, як левкой махровий, є безплідним. Махрові квітки виходять із насіння слаборозвинених рослин із простими квітками, у яких короткі, притиснуті до стебла стручки з тупим кінцем. Щоб виявити, які зі сходів дадуть махрові квітки, розсаду потрібно утримувати при температурі 12-15 ºC, потім на кілька днів помістити її в більш прохолодні умови – 6-8 ºC.

Левкої частіше за все хворіють хрестоцвітними блішками та чорною ніжкою. Для їх профілактики та знищення використовують зольний розчин, яким оприскують із перервою в 4-5 днів. Також можна використовувати інсектициди (Актеллік, Децис, Банкол, Актара й Інтавір) та препарат Хом.

Насіння левкою дозріває у вересні або жовтні. Як тільки стручки висихають, їх обламують і витрушують із них насіння.

Підготовка до зими

Однорічні левкої висмикують із землі ще до повного в'янення й утилізують, а ділянку перекопують. Як правило, це роблять восени. У теплій місцевості дозволяється обрізати рослини до рівня поверхні. Крім цього, квітку можна пересадити в горщик, та внести її в будинок.

Читай также: Что выращивать в теплице: советы для новичков

Види і сорти

Левкой сивий (Matthiola incana) - холодостійкий однорічник заввишки 30-70 см із сильним ароматом, відрізняється ромбовидними чи вузькими світло- або темно-зеленими листками, які можуть бути як голими, так і опушеними. Цвіте з червня по листопад, всього налічується близько 600 сортів. Його квітки зібрані по 10-60 штук у густі або пухкі суцвіття. За висотою бувають низькі, середні і високі.

Залежно від форми суцвіть, поділяються на 8 груп:

букетні (або вікторія) – гіллясті левкої заввишки 25-35 см. Їх густомахрові квітки зібрані в середньо-щільні або щільні грона, що досягають у діаметрі 3-3,5 см, цвітуть близько 50-75 днів. Підходять для вирощування в рабатках, горщиках, клумбах і для зрізання;

велетенські бомбовидні – густо облистяні пізноквітучі кущі широкопірамідальної форми заввишки 45-60 см. Головне суцвіття, велике (15-25 см завдовжки) і пухке, зацвітає раніше за бічні. Цвіте 45-50.

кведлінбурзькі – махрові рослини, що мають і прості квітки. Сорти цієї групи за строками цвітіння поділяються на підгрупи: пізні високі кущисті (висота 50-60 см), ранні високі кущисті (висота 45-60 см), ранні низькі кущисті (висота 25-40 см), жердиноподібні (заввишки 50-80 см).

короткогіллясті (ерфуртські) – висота складає 30-40 см, це слабкопогілковані компактні кущі широкопірамідальної форми з великими сизуватими цілокраїми листками подовжено-овальної форми. Їхні опуклі квітки діаметром 3-4 см, цвітуть із червня по липень або серпень. Вирощуються як горщикова культура і для зрізання;

великоквіткові велетенські деревовидні – досягають 1 м у висоту, розгалужені у верхній частині. Листя хвилясте по краю, подовжено-овальне, велике. Густомахрові квітки діаметром від 4 до 6 см складають компактні великі суцвіття. Цвіте в червні-серпні. Підходять для зрізання, також вирощують в групових посадках або рабатках;

Читай также: 10 популярных сортов хризантемы для открытого грунта

одностеблові – їхні стебла заввишки 50-80 см із великими густомахровими квітками діаметром 5-6 см. Мають велике ромбовидне листя з хвилястими або закрученими краями. Цвітуть з червня протягом місяця. Можна вирощувати для зрізання;

пірамідальні  – задежно від розміру поділяються на:

  • велетенські великоквіткові – заввишки від 50 до 80 см з великими густомахровими квітками діаметром 4-5 см. Цвітуть із червня по вересень;
  • карликові – кущі пірамідальної форми, висота яких складає 20-25 см, стебла гіллясті, суцвіття компактні, цвітіння триває з червня 40-50 днів;
  • напіввисокі – висота кущиків пірамідальної форми 30-45 см, бічні пагони сильно розвинені, компактні суцвіття завдовжки 13-18 см складені з квіток діаметром 3-4,5 см. Сорти середньоранні, цвітуть із червня протягом 45-60 днів;

розлогі – поділяються на ремонтантні (дрезденські) з висотою 50-60 см, великоквіткові пізні (бісмарк) заввишки 45-70 см.

Сорти кожної групи мають свої відмінності:

  1. Вікторія фіолетова – висота куща 30 см, махрові квітки темно-фіолетового кольору;
  2. Розетта – висота куща 55-60 см, квітки махрові, рожеві;
  3. Райнвайс – висота куща близько 70 см, густомахрові квітки білого кольору;
  4. Цартроза – ніжно-рожеві квітки з темно-рожевим переливом на кущі заввишки близько 70 см;
  5. Рубінрот – дуже гіллястий сорт, висота куща 50-60 см, квітки гранатово-червоні;
  6. Діана – стебла досягають висоти 70 см, квітки густомахрові, великі, рожеві зі штрихом;
  7. Сенсаціон – високий кущ – до 70 см, з темно-червоними махровими квітками;
  8. Ерфуртський – сильногіллястий сорт заввишки 30-40 см із темно-синіми квітками фіолетового відтінку;
  9. Букетний – махрові темно-червоні квітки на кущі заввишки до 35 см;
  10. Букетний білий – білоквіткова форма сорту Букетний заввишки до 30 см.

Левкой дворогий (Matthiola bicornis) – походить з Малої Азії та Греції, густогіллястий однорічник висотою 40-50 см, має непоказні, дрібні, зібрані в пухкі гроновидні суцвіття квітки. Цвіте із червня по серпень. Відрізняється сіро-коричневим насінням. Зерігає прорісність до трьох років.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Слушать 'Lounge FM'
Сад, огород
Особенности подкормки плодовых деревьев весной и летом
Весенняя подкормка сада — очень важный элемент ухода за плодовыми деревьями. Даже если ваш сад растет на плодородных почвах, ему все равно требуется дополнительная подкормка.
Раскидистый ракитник: посадка, уход, размножение
Ракитник - шикарное украшение весенне-летнего сада. И если вы в поиске интересных кустарников для своего сада, обязательно обратите на него свое внимание.
Бордюри - які обрати для гарного квітника
Декоративні та правильно оформлені бордюри для клумб - оригінальні та стильні елементи ландшафтного дизайну.
Все материалы раздела
Как приготовить вкусные драники из кабачков
Как приготовить вкусные драники из кабачков
Это блюдо идеально подойдет для тех кто не любит овощи, например, для маленьких детей, так как эти нежные и вкусные ...
66
Вкуснейший орехово-сметанный соус: пошаговый рецепт
Вкуснейший орехово-сметанный соус: пошаговый рецепт
Вкус этого соуса оригинален и насыщен, он станет идеальным дополнением к мясу, рыбе и овощам.
24
Такая приятная - Клубничная диета: минус 2,5 кг за 4 дня
Такая приятная - Клубничная диета: минус 2,5 кг за 4 дня
Что может быть вкуснее и полезнее клубники? Эта ягода обладает огромным количеством полезных веществ, поэтому соблюдение ...
88
Фрикадельки по-македонски «Помидорка в бульоне»
Фрикадельки по-македонски «Помидорка в бульоне»
Нежные, ароматные тефтельки с томатами обязательно понравятся деткам, готовятся исключительно просто!
640
Датура махровая - ароматная королева сада
Датура махровая - ароматная королева сада
Необыкновенное растение, с огромными махровыми цветами-колоколами, которые раскрываются лишь на закате и источают ...
132
Клубничный Трайфл - простой и изысканный десерт за 15 минут
Клубничный Трайфл - простой и изысканный десерт за 15 минут
Отличный вариант легкого и вкусного десерта для дружеской вечеринки или романтического ужина. Уместным будет Клубничный ...
256
Блюда из спаржи: 7 лучших рецептов по версии SMAK.UA
Блюда из спаржи: 7 лучших рецептов по версии SMAK.UA
Спаржу не зря называют царицей овощей. Она является одной из древнейших овощных культур мира, которая когда-то ...
108
Сытный ужин: голубцы с рисом и сельдереем
Сытный ужин: голубцы с рисом и сельдереем
Сельдерей в сочетании с рисом, луком и капустой очень вкусен в качестве начинки для голубцов. Попробуйте и вы привнести ...
132
Вверх