Дивовижний гамамеліс: вирощування та догляд - Smak.ua

Дивовижний гамамеліс: вирощування та догляд

Гамамеліс, квітучий взимку або на самому початку весни - чарівне видовище. Це чудова можливість подовжити відчуття літа в вашому саду.
Дивовижний гамамеліс: вирощування та догляд - Smak.ua

Голі гілки гамамелісу щільно обвішані масою павукоподібних квіток з довгими закрученими пелюстками. Квіти гамамелісу бувають жовтими, помаранчевими та червоними. Ніжний аромат щільною хмарою огортає гамамеліс і розливається в морозному повітрі. Як виростити на своїй ділянці та як доглядати за цією незвичайною рослиною читайте в нашій статті.

Читай также: Растут быстро и дают плоды: кустарники для живой изгороди

Що таке гамамеліс

Гамамеліс (Hamamelis) - листопадний чагарник з сімейства гамамелісових (Hamamelidaceae). Рослини досягають 5 м у висоту та в ширину. У природі гамамеліс виростає в лісах та річкових прибережних зонах Східної Азії і Північної Америки. Хоча гамамелис цінується в основному за барвисте зимове або раннє весняне цвітіння, чагарник гарний протягом усього сезону. Влітку гамамеліс прикрашають широкі овальні листя, що досягають 16 см в довжину і нагадують листя лісового горіха. Восени листя гамамелісу набувають яскраві жовті, помаранчеві та червоні відтінки і рослина стає одним з яскравих прикрас осіннього саду. Плоди чаклунського горіха - насіннєві коробочки, відмічені невеликими 'ріжками', всередині кожної знаходяться два блискучих насіння. Плоди гамамелісу дозрівають через 8 місяців після цвітіння. До теперішнього лісового горіху гамамеліс не має відношення, хоча, за твердженням деяких джерел, його плоди теж їстівні.

Читай также: Садовые работы в мае: что не забыть сделать

Гамамеліс: вирощування та догляд

Гамамеліс - досить витривала рослина, що не вимоглива в плані грунту і освітлення. Гамамеліс зростає на нейтральних та слабокислих грунтах, любить вологу (але не виносить застою води, особливо в холодні періоди року). Гамамеліс добре росте на світлі або в півтіні, проте не можна висаджувати кущі в сухих та жарких місцях, де влітку пересихає грунт. Якщо гамамеліс зростає на відкритому сонці, коріння рослини краще тримати притіненим, захищеним від прямого сонця. Найкраще садити гамамеліс в суглинний грунт, в міру багатий гумусом та добре структурований: такий грунт відмінно вбирає вологу і надовго затримує її біля коріння. Зрідка рослину можна підгодувати загальним добривом. Рекомендується мульчувати грунт навколо гамамелісу садовим компостом двічі на рік, восени та навесні.

Обрізка для гамамелісу не обов'язкова, але бажана для підтримки куща в компактному і пишному стані.

Розмножуються видові гамамеліси насінням та живцями, а гібридні - живцями і щепленням. Верхівки пагонів гамамелісу нарізають на живці в середині літа і укорінюють в грунті під плівкою, щоб забезпечити молодим рослинам високу вологість повітря. Укорінення гамамелісу відбувається протягом 4-6 тижнів.

Гамамеліс майже не уражається шкідниками. Небезпека для ослаблених рослин може представляти киноварно-червона нектрія (грибок Nectria cinnabarina), яка вражає гамамелис через відкриті рани або пошкодження в корі. На гамамелісу люблять селитися гриби опеньки.

Читай также: Эти 5 декоративных кустарников украсят тенистый сад

Незвичайні властивості гамамеліса

Гамамеліс володіє деякими цікавими особливостями. Цікаво, що зазнавши стресу помаранчеві та червоні гібриди гамамелісу іноді абсолютно несподівано, не в сезон, зацвітають жовтими квітками.

Квітки гамамелісу володіють незвичайною морозостійкістю.

Найкраще виглядає гамамеліс в природних, природних садах. Дуже добре підходять гілки гамамелісу для зрізання: внесені в приміщення та поставлені у воду, вони розпускаються, наповнюючи навколишній простір ніжним вишуканим ароматом.

Читай также: Эти 5 кустарников цветут все лето!

 

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Слушать 'Lounge FM'
Сад, огород
Серебристо-зеленая ель Биколор: особенности выращивания
Вечнозеленая ель очень эффектно смотрится в любое время года. Это растение удачно сочетает высокую декоративность и достаточно простой уход.
Топ-7 нестандартных способов выращивания картофеля
Картофель - самый востребованный корнеплод. Узнайте все методы его выращивания.
Як створити кам'янистий сад своїми руками (відео)
Рокарій - це не просто альпійська гірка. Досвідчений садівник Наталя Підлісна в ефірі ранкового шоу "Сніданок з 1+1" розповіла всі тонкощі його створення.
Все материалы раздела
Готовим в духовке: Голубцы с мясом и грибами под соевым соусом
Готовим в духовке: Голубцы с мясом и грибами под соевым соусом
Ароматные и невероятно вкусные голубцы с мясом и грибами никого не оставят равнодушным! Это сытное блюдо в отличие от ...
7
Торт-мороженое "Афины" - с бисквитом и ягодами
Торт-мороженое "Афины" - с бисквитом и ягодами
Безусловно этот вкусный освежающий десерт станет изюминкой летнего праздничного стола.
62
Творожная паста с зеленью для бутербродов (за 10 минут)
Творожная паста с зеленью для бутербродов (за 10 минут)
Сытная творожная закуска придется по вкусу всем любителям молочных продуктов. Ее можно намазывать на хлеб как паштет. ...
155
Как приготовить вкусные драники из кабачков
Как приготовить вкусные драники из кабачков
Это блюдо идеально подойдет для тех кто не любит овощи, например, для маленьких детей, так как эти нежные и вкусные ...
66
Вкуснейший орехово-сметанный соус: пошаговый рецепт
Вкуснейший орехово-сметанный соус: пошаговый рецепт
Вкус этого соуса оригинален и насыщен, он станет идеальным дополнением к мясу, рыбе и овощам.
24
Такая приятная - Клубничная диета: минус 2,5 кг за 4 дня
Такая приятная - Клубничная диета: минус 2,5 кг за 4 дня
Что может быть вкуснее и полезнее клубники? Эта ягода обладает огромным количеством полезных веществ, поэтому соблюдение ...
88
Фрикадельки по-македонски «Помидорка в бульоне»
Фрикадельки по-македонски «Помидорка в бульоне»
Нежные, ароматные тефтельки с томатами обязательно понравятся деткам, готовятся исключительно просто!
640
Датура махровая - ароматная королева сада
Датура махровая - ароматная королева сада
Необыкновенное растение, с огромными махровыми цветами-колоколами, которые раскрываются лишь на закате и источают ...
132
Вверх